• Stop de vierde aanvliegroute naar Schiphol!

  De route maakt bovenal de groei van de luchtvaart mogelijk én zou krimp wel eens tegen kunnen gaan houden. De problemen die Schiphol veroorzaakt moeten bij de kern aangepakt, zoals het loslaten van de hub-functie.  

 • Waar loopt de route?

  broken image

  Bovenstaande kaart is gebaseerd op documenten van de overheid en geeft een gebied weer waarvan we denken dat de route kan komen. Waar de route precies komt is nog niet bekend. In het gebied vóór het denkbeeldige aanvliegpunt zal de overlast waarschijnlijk ook flink toenemen, omdat de vliegtuigen zich op deze vierde fix gaan richten. Hier gaat dan het echter nog niet om één route. Aan de fix is een ovaalvormig wachtgebied verbonden.

   

  Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een vierde aanvliegroute richting Schiphol bedacht over de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Holland.

   

  De plannen in het kort:

  • Een vliegsnelweg met 30-37%* van het dalende verkeer naar Schiphol
  • Ook vluchten naar Rotterdam
  • Laag vliegen
  • Rondjes vliegen in een wachtgebied
  • Meer geconcentreerd stijgend verkeer
  • Ook nacht- en vrachtvluchten

  De vierde route maakt bovenal groei van de luchtvaart mogelijk. Dit is ook te lezen in de planMER (pagina 96 halverwege).  

   

  * In de PlanMER berekeningen was uitgangspunt van de berekeningen ca. 19% van het dalende vliegverkeer op Schiphol. Analyse van vluchtgevens laat zien dat waarschijnlijk een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven. Klik hier voor de analyse

   

  Dalende vliegtuigen

  Het idee is dat de vluchten zich concentreren op een nog te bepalen denkbeeldig punt in de lucht op zo'n 55-65-70 km** afstand van Schiphol. De zogenaamde vierde fix. Op dat punt vliegen ze op ca. 2100-2300-3000 meter* hoogte. Aan de fix zit een ovaalvormig wachtgebied. Hier zal rondjes worden gevlogen als Schiphol te druk is of als er problemen zijn.

   

  Vanaf 45 km afstand wordt vanaf 1800 meter hoogte continu gedaald in een treintje richting Schiphol. Dit laatste deel wordt de vierde buis of goot genoemd. Deze buis is geen rechte buis, maar een banaanvormige kromming richting de landingsbanen (persoonlijke communicatie I&W d.d. 12 juli 2023).

   

  Het gaat om bijna 250*** dalende vliegtuigen per dag die extra in het gebied gaan vliegen bij de situatie van 2019. Vanaf 2027 zou weer onbeperkte groei mogelijk zijn volgens demissionair minister Harbers. Deze groei staat ook genoemd in de Luchtvaartnota.

   

  Stijgende vliegtuigen

  De stijgende vliegtuigen (die er deels nu al vliegen) zullen daar gaan vliegen waar de dalende route niet is (persoonlijke communicatie I&W d.d. 12 juli 2023). Dus ook niet onder de vierde route wordt het luchtruim voller.  

   

  **) Afhankelijk van de documenten van de overheid die je leest.

  ***) Afhankelijk van het aantal vliegbewegingen per jaar.

   

 • De feiten op een rij

  We hebben een factsheet gemaakt met daarop belangrijke wetenswaardigheden over de vierde route.

 • Download voor een snel overzicht van de plannen onze infographic.

 • Teken de petitie: Stop4deroute!

  Het plan van de vierde aanvliegroute faciliteert de groei van Schiphol. Wij willen echter geen snelweg boven ons hoofd; geen continu geluidsoverlast; geen uitstoot van stikstof en geen uitstoot van allerlei giftige stoffen. Zodat de luchtvaart kan blijven groeien!

   

  Daarom zeggen we "NEE" tegen een vierde aanvliegroute, "NEE" tegen de groei van Schiphol en de groei van de luchtvaart! Doe mee en teken de petitie! 

  broken image

  Op 27 juni boden we al 47.000 handtekeningen aan in Den Haag. Inmiddels zijn er meer dan 67.000 handtekeningen.

   

 • Wil je lokaal helpen?

  Al honderden bewoners zijn aangesloten bij lokale Stop4deroute Whatsapp groepen. Via deze groepen brengen we de geplande vierde aanvliegroute lokaal onder de aandacht. Denk hierbij aan informatieavonden, flyer acties, inspreken bij gemeenten en alles wat de groepen zelf bedenken!

   

  Via onderstaande knop kom je in de Stop4deroute Whatsapp Community. Hier zie je alle bestaande groepen. Kies voor de groep van de eigen woonplaats. Staat jouw woonplaats er niet bij en wil je een nieuwe groep starten, stuur dan even een berichtje aan één van de beheerders.

   

  Sluit je aan en doe mee! Samen staan we sterk!

 • Laat zien dat je de route niet wilt en koop een bord

  Koop hier je "Niet-te-koop" bord. We hebben twee versies. Het bord wordt geleverd met stok zodat je hem gemakkelijk in de tuin kan zetten. Het bord is gemaakt van bioplastic.

  Als je een bord hebt besteld, wordt via e-mail of via een berichtje contact met je opgenomen wanneer je het bord kan komen afhalen. We hebben afhaalpunten in diverse gemeenten.

  NIET TE KOOP bord

  NIET TE KOOP bord

  10,00 €
  Kunt u in het veld "Stuur ons een briefje" uw woonplaats aangeven? Veel dank!
  kiezen
  Hoeveelheid
  Binnenkort beschikbaar
 • Posters, flyers, stickers en kleurplaten

  Hieronder vind je materialen die je kunt downloaden om te laten printen. Plak de sticker op je brievenbus, deel flyers uit, hang ze op de voordeur van je huis of vraag winkeliers en horeca-ondernemers in jouw gemeente om ze op te hangen. Voor kinderen is er ook een kleurplaat. 

 • Wat kan je nog meer doen?

  In totaal zijn 32 gemeenten tegen; 23 gemeenten hebben een brief aan minister Harbers tegen de vierde route ondertekend, er liggen 22 gemeentelijke moties en een provinciale motie tegen de route. Via onderstaande link 'Toer met ons mee' vind je een overzicht welke dat zijn. Mocht jouw gemeente er nog niet tussenstaan, dan kijken we samen graag of we een inspraakmoment kunnen organiseren.

   

  Verder help je enorm als je actief op social media van je laat horen. Via onderstaande link geven we je wat tips.

   

  Ook krijgen we veel berichten binnen van mensen die nu al meer vliegtuighinder ervaren. Het is mogelijk hinder te melden. Hoe je dat doet vind je onder de knop "Nu al meer hinder?".

 • Contact en nieuwsbrief

  Blijf actief op de hoogte over de vierde aanvliegroute door je aan te melden voor de nieuwsbrief. Hij komt ongeveer eenmaal per maand uit.

   

  Heb je een urgente vraag? Stuur dan een e-mail naar info@stop4deroute.nl. Je mail komt terecht bij de zogenoemde Kerngroep Stop4deroute. Dit is een groep bezorgde inwoners die andere inwoners wil informeren, de route wil stoppen en opkomt voor inwoners, natuur, milieu en klimaat.

   

  Let wel: De kerngroep doet dit naast werk en andere bezigheden. We proberen zo snel als mogelijk te reageren op je e-mail, maar soms kan het even duren.

 • Social media

  Volg ons op Facebook, Twitter, LinkedIn en/of Instagram. Deel en schrijf berichten en voeg daaraan toe #stop4deroute.

  broken image

  Facebook

  broken image

  Twitter

  broken image

  LinkedIn

  broken image

  Instagram

 • Uit het nieuws

  Hieronder nieuws gerelateerd aan de vierde aanvliegroute. Dit overzicht is niet compleet, maar geeft wel een beeld.

  November 2023

  Femke van Brussel ging namens Kerngroep Stop4deroute met de RTV Utrecht-bus naar Den Haag om Tweede Kamerkandidaten te vragen: hoe gaan jullie ons straks écht helpen? Het doel: voorkomen dat de politiek een extra aanvliegroute over de provincies Utrecht en Gelderland laat lopen. Bekijk het artikel inclusief RTV item hier!

   

  In de beantwoording van Femke’s vragen, geven de Kamerkandidaten aan dat het grote aantal handtekeningen van de petitie gewicht in de schaal legt: “Daar zullen we iets mee moeten.” Het tekenen van de petitie is daarom van essentieel belang. Stuur je het ook door naar familie, vrienden, collega’s, buren en bekenden? Klik hier!

   


  Meer nieuws uit 2023, 2022 en 2021 klik hier.

 • Consequenties van de vierde route

  * Het aantal van 120 vliegtuigen is achterhaald. Analyse van vluchtgevens laat zien dat waarschijnlijk een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven. Klik hier voor de analyse

   

  De vierde route gaat negatieve invloed hebben op inwoners en hun gezondheid, de lokale economie, natuur, milieu en klimaat.

   

  Invloed op inwoners en hun gezondheid: Behalve dat geluid van vliegtuigen vervelend is heeft het negatieve effecten op de gezondheid. Daarnaast is er de uitstoot van meer dan 50 zeer zorgwekkende stoffen zoals benzeen en (ultra)fijnstof die worden uitgestoten. Meer lezen.

   

  Invloed op natuur: Er komt stikstof vrij die ervoor zorgt dat de natuur achteruit gaat. Dit terwijl de luchtvaart 95% van de uitstoot aan stikstof niet mee hoeft te rekenen van onze overheid. Boeren en bouwsector let op: deze uitstoot is er wel! Meer lezen.

   

  Invloed op milieu: Schiphol hoeft maar 0,1% van zijn uitstoot te melden aan de omgevingsdienst. Op het moment wordt onderzoek gegaan naar grote hoeveelheden PFOS dankzij Schiphol. Meer lezen.

   

  Invloed op klimaat: De vierde route zou rechtstreeks vliegen mogelijk maken en CO2 uitstoot schelen. Op een vlucht van 1000, 2000 of 6000 kilometer is deze reductie verwaarloosbaar. Meer lezen.

   

  Er wordt gesproken over eerlijker verdelen van de overlast. Niemand gaat merkbaar minder overlast krijgen doordat de luchtvaart kan en gaat groeien. Plus er komt een nieuwe groep gehinderden bij.

   

  De herindeling in eerste plaats over capaciteit, oftewel groei van de luchtvaart. Dit is ook te lezen in de planMER (pagina 96 halverwege). Hier staat: "Tegelijkertijd moet worden vermeld dat de Luchtruimherziening in relatief grote mate bijdraagt aan het realiseren van capaciteit voor de groei van de luchtvaart, maar in mindere mate aan de in de Luchtvaartnota beoogde duurzaamheid en leefbaarheid."

   

  Tegen een fabriek die wil groeien, maar geen vergunning heeft en die te veel herrie en kankerverwekkende stoffen uitstoot zeg je toch: "Zorg dat je een vergunning krijgt en reduceer je herrie en uitstoot!". Tegen de fabriek Schiphol wordt echter gezegd door de overheid: "Weet je wat, we verspreiden je uitstoot en overlast over Nederland en dan kan je nog groeien ook."

   

  Wij (kerngroep Stop4deroute) zijn van mening dat de problemen in de luchtvaart bij de kern moeten worden aangepakt. Krimp van de luchtvaart is ons inziens de enige manier waarop inwoners, natuur, milieu en klimaat minder last krijgen. Onder alle routes! 

   

  Mogelijkheden liggen onder meer in het loslaten van de hub-functie, het belasten van kerosine (inkomsten zouden mooi doorgezet kunnen worden naar verlaging van kosten voor woon-werkverkeer) en alternatieven als de internationale hogesnelheidstrein aantrekkelijk maken.

   

   

  Bekijk de online Q&A met demissionair minister Harbers van 1 februari 2024.

  Op 1 februari 2024 had Stop4deroute een rondetafel gesprek met demissionair minister Harbers. Online waren er honderden mensen met bijna evenzoveel vragen. De kernvraag "Van wie is de lucht?" gesteld aan de minister door caberetier Vincent Bijlo is met verve door de minister ontweken. Het belang van bewoners om gezond en rustig te kunnen wonen zou toch boven het economische belang van commerciële partijen moeten staan. Maar de boodschap dat er geen draagvlak is voor de vierde route is weer overgebracht.

   

  Kort gezegd een vierde route lost de problemen niet in de kern op, maar maakt ze erger. Het is nu al te veel en het moet én het kan minder. Wat het antwoord op de vraag "Van wie is de lucht?" zou moeten zijn weten wij wel. De lucht is van het grondpersoneel van Nederland.

 • Bekijk de opname terug van een informatiebijeenkomst in Zeist op 22 mei 2023